Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Μήπως ανήκουν στον Μ. Αλέξανδρο τα οστά και το ολόχρυσο στεφάνι που βρέθηκαν στην Βεργίνα ;


H ανακάλυψη οστών μέσα σε ολόχρυσο δοχείο με τοποθετημένο στο πάνω μέρος τους ενός ολόχρυσου στεφανιού εφάμιλλου με αυτό του Φιλίππου Β', έγινε στο τέλος του περασμένου Αυγούστου, την τελευταία ημέρα των ανασκαφών και άφησε άφωνους όλους όσους βρίσκονταν εκεί τη στιγμή της αποκάλυψη.

Ακολούθησε ανακοίνωση από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που διενεργούσε τις ανασκαφές, η οποία αφού περιέγραφε λεπτομερώς τί βρέθηκε, συμπλήρωνε: «το εύρημα θα αποτελέσει αντικείμενο συνεργασίας ανάμεσα σε συντηρητές και χημικούς, ανθρωπολόγους, κ.λ.π. προκειμένου να απαντηθούν ειδικά ερωτήματα σχετικά με τα υλικά και τη σύσταση των μετάλλινων σκευών, τα οστά και την ηλικία του νεκρού κ.α.

Συντονίζοντας όλες αυτές τις δράσεις, οι αρχαιολόγοι θα πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους ένα τέτοιο σύνολο (τόσο ταιριαστό για έναν τάφο) βρέθηκε εκτός των ορίων του εκτεταμένου νεκροταφείου της βασιλικής νεκρόπολης και να κατανοήσουν την αιτία για την απόκρυψη των οστών ενός ανώνυμου (αλλά κάθε άλλο παρά τυχαίου νεκρού) στο πιο δημόσιο και το πιο ιερό από τα σημεία της οχυρωμένης πόλης.

Σε δηλώσεις της σε εφημερίδες η υπεύθυνη καθηγήτρια της ανασκαφής Χρυσούλα Σααλτσόγλου-Παλιαδέλη δήλωνε ότι «Πρόκειται για ιδιαίτερα ασυνήθιστη περίπτωση, που ψάχνει ακόμη για την ερμηνεία της, εντελώς σπάνια, αν όχι μοναδική στα ανασκαφικά χρονικά» και σε άλλο σημείο σημειώνει πως «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο ταφής, για παράδειγμα κάποια κτερίσματα. Άρα κάνουμε λόγο για απόκρυψη ή για απόθεση».
Ήρθε η ώρα μετά από έξι περίπου μήνες να μάθουμε τα αποτελέσματα τη σημαντικότητα τους και κυρίως σε ποιον ανήκουν. Διότι εάν οι έρευνες καταλήξουν ότι η ηλικία του νεκρού είναι μεταξύ 30 και 40 ετών και της εποχής του 4ου πχ αιώνα γίνεται κατανοητό σε ποιον ανήκουν. Αυτά βέβαια σε συνδυασμό με κάποιες ιστορικές αναφορές, πως η Ολυμπιάδα μητέρα του Μ. Αλέξανδρου ενδεχομένως να μετέφερε τα οστά του γιου της στη Μακεδονία, μαζί με τη γυναίκα του Ρωξάνη και το γιο του, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ανακαλύψεις είναι κάτι περισσότερο από αναπάντεχες, (η επικρατούσα άποψη μέχρι σήμερα είναι ότι ο ξακουστός βασιλιάς της Μακεδονίας είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου) και σημαντικές για την περιοχή μας.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την αρχαιολόγο της Ζ" Εφορείας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, υπεύθυνη για το χώρο της Βεργίνας κ. Αγγελική Κοτταρίδου μας είπε: «βρίσκομαι στο Κουβέιτ και θα ακούσω την ερώτηση σας όταν επιστρέψω».-


Εφημ. Επίκαιρα τχ 490/16-2-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου