Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Ανασκαφές και διπλωματία στις Αρχαίες Αιγές


"Η αρχαιολογία μπορεί να βοηθήσει -και το κάνει- στη διένεξη με τα Σκόπια. Είναι σε θέση να αντικρούσει αποτελεσματικά την προσπάθεια που καταβάλλει το γειτονικό κρατίδιο να οικειοποιηθεί την ελληνική Ιστορία", δήλωσε στον ΕΤ.Κ η κυρία Αγγελική Κοτταρίδη της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, διδάκτωρ αρχαιολόγος, υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών και του μουσείου των Αιγών.


Εργάζεται νυχθημερόν στο εξαιρετικό ανάκτορο του Φιλίππου, τον "Παρθενώνα της Μακεδονίας". Εξοργίζεται όταν ακούει τους γείτονες να αμφισβητούν την ελληνικότητα της περιοχής. Γνωρίζει με στοιχεία, τα οποία έχει παρουσιάσει πολλές φορές σε διεθνή συνέδρια, ότι οι Μακεδόνες είναι Έλληνες.

Όμως, τα συγκεκριμένα στοιχεία αξιοποιούνται από το διπλωματικό σώμα; "Υπάρχει έμμεση κι όχι άμεση συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών στο συγκεκριμένο ζήτημα.


Το ΥΠ ΕΞ. στέλνει για επίσκεψη στις Αίγες αρχηγούς κρατών, πρωθυπουργούς, υπουργούς Εξωτερικών που έρχονται στην Ελλάδα. Εμείς τους ενημερώνουμε με στοιχεία για τις ελληνικές θέσεις. Από ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, στην επιχειρηματολογία του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλαμβάνονται τα αρχαιολογικά ευρήματα. Οι διπλωμάτες μιλούν και συνεννοούνται έχοντας ως δεδομένο τη σύγχρονη πολιτική συγκυρία. Δεν νομίζω ότι οι συνομιλητές του υπουργείου Εξωτερικών θα ενδιαφέρονταν άμεσα ή θα άλλαζαν άποψη αν η Ελλάδα επικαλούνταν μόνο τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη μακεδονική γη", είπε η αρχαιολόγος. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Πολιτισμού προωθεί τις ελληνικές θέσεις σε διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια.

Οι Σκοπιανοί τα βάζουν όλα στο παιχνίδι. Προσπαθούν να μπερδέψουν τον υπόλοιπο κόσμο με ένα μίγμα Ιστορίας και πολιτικής. Θέλουν να παρουσιάσουν το άσπρο... μαύρο.


Πονάω όταν γυρνάω στο σπίτι, μετά από μία κοπιαστική μέρα στο ανάκτορο του Φιλίππου και διαβάζω στις εφημερίδες για τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών. Η αρχαιολογία "μιλάει" με έργα και πράξεις", πρόσθεσε. Όλες οι ανακαλύψεις στις Αίγες συνηγορούν ότι πρόκειται για την πρωτεύουσα της Μακεδονίας και ότι οι Μακεδόνες είναι Έλληνες.


Ορισμένα από τα επιχειρήματα σχετίζονται με τα ελληνικά ονόματα που βρέθηκαν στις 76 επιτύμβιες στήλες, τα ονόματα της πόλης και των βασιλέων, αλλά και τα αντικείμενα, τις μορφές, τις κατόψεις των κτιρίων, τους ναούς. Ολα φωνάζουν... Ελλάδα", τόνισε με έμφαση και πρόσθεσε ότι τόσα χρόνια δεν έχει έρθει 'αντιμέτωπη" με Σκοπιανούς συναδέλφους της, καθώς οι γείτονες αποφεύγουν να συμμετάσχουν σε διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια.


Η κ. Κοτταρίδη συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της στο ανάκτορο του Φιλίππου, το οποίο αναπτύσσεται σε 14 στρέμματα και έχει τρεις φορές το μέγεθος του Παρθενώνα. Αποτελεί μέρος ενός μεγάλου οικοδομικού προγράμματος που είχε στόχο να λαμπρύνει και να εκσυγχρονίσει τις Αίγες.
Εμπνευστής και χρηματοδότης αυτού του προγράμματος δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Φίλιππο."Πιστεύω πως, όταν το καλοκαίρι του 336 π.Χ. ο εκλεγμένος ηγεμόνας όλων των Ελλήνων, ο βασιλεύς των Μακεδόνων και κυρίαρχος των Βαλκανίων, αποφάσισε να γιορτάσει με τον πιο λαμπρό τρόπο την παντοδυναμία του στις Αίγες, είχε έτοιμο εδώ ένα παλάτι αντάξιο του για να φιλοξενήσει και να εντυπωσιάσει τους προσκεκλημένους του, ένα κτίριο μοναδικό και πρωτοφανές, απτό σύμβολο της εξουσίας του, σκηνικό επιβλητικό για τη μοίρα του και αυτό το κτίριο δεν ήταν άλλο από το παλάτι που εμείς έχουμε την τύχη, την τιμή και την τεράστια ευθύνη να ερευνούμε και να φροντίζουμε “ πρόσθεσε- η κ. Κοτταρίδου—.


Του Αγγέλου Αγγελίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου