Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Προβληματίζει τους αρχαιολόγους το νέο χρυσό στεφάνι στην Βεργίνα



Tα νέα σημαντικά ευρήματα - χρυσό στεφάνι με φύλλα βελανιδιάς εφάμιλλο σχεδόν με αυτό του βασιλιά των Μακεδόνων Φιλίππου Β' και ένα χρυσό αγγείο με ίχνη νεκρικής καύσης και ανέπαφο το κρανίο του νεκρού - που η πανεπιστημιακή ανασκαφή του Α.Π.Θ. ανέδειξε πρόσφατα στη Βεργίνα, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά στους αρχαιολόγους, τόνισε μιλώντας στο Ράδιο - ΑΙΧΜΗ η Δ/ντρια της πανεπιστημιακής αρχαιολογικής ανασκαφής κ. Χρυσούλα Παλιαδέλλη. Κι αυτό γιατί το σύνολο των νέων ευρημάτων θα ήταν απόλυτα συμβατό αν ανακαλύπτονταν σ' ένα νεκροταφείο και όχι στο ιερό της Ευκλειας, στην αγορά των Αιγών.


"Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος μας έχει δώσει σπουδαία ευρήματα, δεν περιμέναμε όμως κάτι τέτοιο, εκτός νεκροταφείου. Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση ν' απαντήσουμε σε ερωτήσεις σχετικά με τα ευρήματα και να δικαιολογήσουμε τη θέση τους. Θα χρειαστεί πρώτα συνεργασία και πολλή δουλειά με ανθρωπολόγους, χημικούς παλαιοβοτανολόγους ώστε ν' απαντηθούν ερωτήματα όπως το φύλο και η ηλικία του νεκρού, ο τρόπος ταφής κ.α." είπε η καθηγήτρια του Α.Π.Θ.
Η κ. Παλιαδέλλη τόνισε ακόμα την ανάγκη χρηματοδότησης της πανεπιστημιακής έρευνας από το Υπ. Πολιτισμού, ιδιαίτερα για τον χώρο της Βεργίνας, όπου η επιστήμη συναντά,την πολιτική και υποστηρίζει την αναγκαιότητα ο Δήμος Βεργίνας να μη προσαρτηθεί σε κάποιον άλλο δήμο. Οπως είπε η γνωστή αρχαιολόγος, ο αείμνηστος Μανώλης Ανδρόνικος είχε καταθέσει την πρόταση για δημιουργία Δήμου Βεργίνας όταν τη δεκαετία του 70 εντοπίσθηκαν τα πρώτα ευρήματα της αρχαίας πρωτεύουσας των Μακεδόνων "Αίγες", στην περιοχή της Βεργίνας, πρόταση όμως που συνάντησε τότε την άρνηση λόγω μικροσυμφερόντων.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της κ. Χρυσούλας Παλιαδέλλη: "Εμείς οι αρχαιολόγοι που δουλέψαμε κοντά στον καθηγητή μας, τον Μανώλη Ανδρόνικο και συνεχίσαμε και μετά τον θάνατο του την αρχαιολογική έρευνα, είναι λίγο μπλαζέ, χορτάσαμε από χρυσό και σημαντικά ευρήματα. Οφείλω όμως να πω ότι η αρχαιολογική έρευνα έως δουλειά συνολική και να ευχαριστήσω τις συνεργάτιδες μου αρχαιολόγους και τους φοιτητές που κάθε καλοκαίρι συμμετέχουν στις ανασκαφές του Α.Π.Θ.
Θεωρώ ότι πρέπει να τους ευχαριστήσω και να τους επαινέσω όπως κι εγώ ως νέα απόλαυσα τον έπαινο του δασκάλου μου, Μανώλη Ανδρόνικου".
Μ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου