Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Σήμα Ελλάδος / Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης
Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Κοσμήτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών), «Ελλάδος Σήμα», εκδ. Γεωργιάδης, 2003.
Ο Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιογνώστες και ελληνολάτρες καθηγητές μας που στέκουν ακόμη στις επάλξεις. Με βαθιά κλασσική παιδεία, μοναδική γνώση της Ελληνικής και ένα εντελώς προσωπικό ύφος στον λόγο του, μάς ξεναγεί σε μυστικά μονοπάτια, αναζητώντας χαρακτηριστικά, διαχρονικά στοιχεία του πολιτισμού μας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δεν διστάζει να θίξει φλέγοντα ζητήματα, όπως Ελληνική γλώσσα, Ελληνισμός και Χριστιανισμός κ.ά., και μάλιστα με σκέψη πρωτότυπη που διαφέρει από τα συνηθισμένα που ακούμε από την μια ή την άλλη πλευρά.
Το δοκίμιο αυτό είναι ανάπτυξη ομιλίας του καθηγητού κ. Εμμ. Μικρογιαννάκη στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση που έγινε με συνεργασία της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και της «Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς» (7 Οκτ. 2002)
Κεφάλαια: Σήμα, εθνόσημον (σημαία) Συνιέναι (conceptio), universitas Επινόηση και επιβολή ενός σήματος Στίγμα Ελλάδος Πατροθεσία (ριζοθεσία, πόθεν) Λάθε διδάξας Παραλαβή και απεργασία Το ομόγλωσσον (ταυτόγλωσσον) εν χώρω και χρόνω Χειραγωγείται η γλώσσα; Χειραγωγητέα; Καινόν σήμα Η βαθυσημία του σήματος: Το σήμα ως δείκτης - Το σήμα ως διεγερτικό (νύσσον) Πυξ αρετή Συμπέρασμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου